загрузка...
загрузка...
На головну

Критика гоголівського періоду російської літератури і наші до неї відношення

А. В. Дружинін

Між 1830 і 1848 роками російська критика ... [знайшла] Елементи, до того часу їй чужі, тобто гарячність і витонченість, любов до науки, безмежне співчуття до всього святого, прекрасного, справедливого в житті і поезії. ... Головна і суттєва слабкість критики гоголівського періоду полягала не стільки в цій самій критиці, скільки в тій літературному середовищі, на яку і серед якої їй судилося діяти. Критика сорокових років не мала ні над собою, ні проти себе ніякої ґрунтовної критики. ... Перші відносини критики сорокових років до першокласних російських письменників відрізнялися бездоганним справедливістю. Жодне сильне дарування не було нею переглянуто, жоден оманливий метеор ні нею визнана за зірку першої величини, жодне ділове заперечення не було нею залишено без відповіді, жоден пильне противник, здатний шкодити, не було залишене без заслуженої відплати.

... Всі критичні системи, тези і переконання, будь-коли хвилювали собою світ старої і нової поезії, можуть бути підведені під дві, вічно одна інший протидіють теорії, з яких одну ми назвемо артистичний, тобто маючі гаслом чисте мистецтво для мистецтва, і дидактичну, тобто прагне діяти на звичаї, побут і поняття людини через пряме його повчання.

теорія артистична, проповідує нам, що мистецтво служить і має служити саме собі за мету, спирається на умогляду, на наше переконання, незаперечні. Керуючись нею, поет ... визнає себе створеним не для життєвого хвилювання, але для молитов, солодких звуків і натхнення. Твердо віруючи, що інтереси хвилини скоропреходящі, що людство, змінюючись невпинно, не змінюється тільки в одних ідеях вічної краси, добра і правди, він, в безкорисливому служінні цим ідеям, бачить свій вічний якір. Пісня його не має в собі навмисної життєвої моралі і будь-яких інших висновків, які можна застосувати до вигодам його сучасників, вона служить сама собі нагородою, метою і значенням. Він зображує людей, якими їх бачить, не наказуючи їм виправлятися, він не дає уроків суспільству ....

На перший погляд, положення дидактичного поета здається незрівнянно блискучого і заздрісно. Для письменника, отторгшіхся від вічних і неизменимо законів витонченого, для поета, який кинувся ... в хвилі каламутній сучасності, мабуть, і шлях ширше, і джерел натхнення незрівнянно більше, ніж для служителів чистого мистецтва. Він сміливо домішує свій дар до інтересів своїх співгромадян в дану хвилину, служить політичним, моральним і науковим цілям першорядної важливості, змінює роль спокійного співака на роль суворого наставника ... [Однак] Голосу дидактиків (часто шляхетні й сильні голоси) вмирають, ледь прокричав щось, і занурюються в пучину повного забуття. Дидактики-моралісти, не дивлячись на сатири і глузування, порушувані їх працями, ще грають деяку роль в словесності, завдяки вічного морально-філософського елементу в їх діяльності, але дидактики, що приносять свій поетичний талант в жертву інтересам так званої сучасності, в'януть і відцвітають разом з сучасністю, якій служили. Те, що сьогодні було ново, сміливо і плідно - завтра старо і не застосовується, і, що ще більш сумно, не потрібно суспільству! Горе поетові, промінявши вічну мету на мету тимчасову; горе від морів, довірливо кинув свій єдиний якір не в тверде дно, а в наносну мілину без стійкості і міцності! І дивна річ - і дивна сила чистого генія - поети-олімпійці, поети, так незворушні, поети, що віддалялися від життєвих тривог і не мислячі повчати людину, робляться його вожатаямі, його наставниками, його вчителями, його віщунами в той самий час, коли жерці сучасності втрачають усе своє значення! До них народи приходять за духовної їжею і відходять від них, просвітлівши духом, посунувши на шляху освіти.

А. Дружинін «-- попередня | наступна --» Н. Г. Чернишевський
загрузка...
© om.net.ua