загрузка...
загрузка...
На головну

П'ЯТЕ ПРОХАННЯ МОЛИТВИ ГОСПОДНЬОЇ

КОНСПЕКТ 6

Додаток 3. Звукові схеми

Додаток 2. Зображення із зображеннями богатирів

п'яте прохання молитви Господньої читається так: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим».

під боргами нашими тут маються на увазі наші гріхи.

Гріхи називаються нашими боргами в ставленні до Бога, тому що ми повинні у всьому чинити відповідно до закону Божим. Якщо ж ми порушуємо закон Божий, то стає боржниками перед Богом. Таким чином, кожен наш гріх, є нашим обов'язком щодо Бога.

Під нашими боржниками маються на увазі тут ті люди, які образили нас або заподіяли нам якесь зло. Відповідно до закону Божим люди повинні ставитися один до одного по-доброму. Якщо хто-небудь щодо нас не виконує цього, то стає нашим боржником.

Підставою, по якому ми можемо сподіватися отримати від справедливого Бога прощення наших боргів, є клопотання за нас нашого Спасителя Ісуса Христа.

Апостол Павло говорить: «Один Бог, один Посередник між Богом та людьми - людина Ісус Христос, що дав Самого Себе на викуп за всіх» (1 Тим. 2, 5,6). За силою клопотання Спасителя світу, віддав Себе на смерть для спокути людей, віруючі в Нього можуть отримувати прощення від Бога всіх своїх гріхів.

З нашого боку необхідною умовою для отримання від Бога прощення гріхів служить прощення образ ближнім. Якщо ми просимо у Бога прощення наших гріхів, а самі інших не прощаємо, то не отримаємо і ми вибачення від Бога. Якщо ми не прощаємо інших, то значить - ми злі і, отже, не гідні доброти і милосердя Божого і, більш того, не здатні до прийняття дарів Божих.

Про це ясно говорить Сам Ісус Христос: «Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Батько ваш небесний. А якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам провин ваших » (Мф. 6, 14, 15).

Таким чином, слова молитви Господньої «Як і ми прощаємо винуватцям нашим» вимагають від тих, хто молиться, щоб вони під час молитви не мали ні з ким ворожнечі і перебували з усіма людьми в повному мирі та злагоді.

На це вказує Сам Господь: «Якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиши отут дара свого перед жертовником і піди, помирись з братом твоїм, і тоді прийди і принеси дар твій» (Мф. 6, 23,24).

Тут під «даром» мається на увазі молитва і інші знаки нашої уваги до Бога. Під «жертовником» мається на увазі храм Божий, де підносяться молитви і відбувається богослужіння. Під «братом» мається на увазі будь-який ближній, особливо віруюча в істинного Бога і Спасителя світу, так як всі люди за своєю природою і, особливо, по вірі в Сина Божого - брати між собою. Таким чином, Ісус Христос вселяє нам, щоб ми приступали до молитви не інакше, як примирившись з усіма ближніми. Якщо перед початком молитви згадаємо, що хто-небудь ображений на нас, то перш за молитви повинні примиритися з ним, і потім вже приносити свою молитву.

Якщо негайне примирення неможливе через відсутність ближнього або неприхильність його до примирення, то в такому випадку слід подумки примиритися з ним, адже Бог бачить наші думки.

«Якщо можливо з вашого боку, будьте у мирі з усіма людьми» (Рим. 12, 18). Отже, якщо хто гнівається на вас не хоче миритися, то необхідно примиритися з ним в серці, щоб не мати на нього ніякої злості чи гніву, і намагатися через добро розташувати його до себе. Також якщо можна швидко відшукати людину, з якою у вас конфлікт, то потрібно примиритися з ним внутрішньо, і після, при першому зручному випадку, відновити мирні відносини на ділі.

__________________________________________________________________________

Список матеріалів, що додаються «-- попередня | наступна --» Україна в роки революції 1905-1907 рр.
загрузка...
© om.net.ua